oraz bardziej zwiększa się świadomość co do zdrowego odżywiania. Zmiana trybu życia, w tym nawyków żywieniowych przynosi pozytywne skutki, takie jak poprawienie samopoczucia i ogólnej sprawności. O to co znajduje się na talerzu, warto zadbać już dziś, by w przyszłości dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą.
Olej kokosowy- z czym to się je?
Najwięcej pozytywnych dla zdrowia właściwości mają tłuszcze nienasycone, czyli pochodzenia roślinnego. Częste spożywanie tłuszczów nasyconych (odzwierzęcych) jest niewskazane, gdyż mogą przyczynić się do rozwinięcia chorób układu krążenia. Olej kokosowy, mimo że jest otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej, zawiera znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie znaczy to jednak, że powinien być wyeliminowany z jadłospisu. Korzystanie z umiarem i zachowanie różnorodności jest kluczem do stworzenia wartościowej diety. Olej kokosowy jest dobrym nośnikiem smaku w potrawach, przez to, że sam nie ma smaku ani zapachu.
Olej kokosowy występuje w dwóch wariantach:
– olej rafinowany– olej poddany procesowi rafinacji, na której skutek traci smak i zapach, ale zyskuje dłuższy okres przydatności oraz wyższą temperaturę spalania,
– olej nierafinowany– nieprzetworzony olej, który zachowuje więcej wartości odżywczych, zapach i smak.
Olej rafinowany jako kuchenny dodatek
Ten wariant oleju kokosowego nadaje się do używania w kuchni. Sprawdzi się przy smażeniu, ze względu na brak zapachu i smaku, który mógłby zostać przeniesiony na potrawy. Może być używany jako zamiennik masła np. przy pieczeniu tortów i ciast. Jak każdego oleju, warto go używać z umiarem- wtedy najbardziej skorzysta się z jego dobrych właściwości bez efektów ubocznych w postaci dodatkowych kilogramów.
Olej nierafinowany- kosmetyczny półprodukt
Olej nierafinowany zastosowanie znajdzie w kosmetyce. Ma pozytywny wpływ zarówno na skórę, jak i włosy. Działa antybakteryjnie, natłuszcza i działa okluzyjnie. Kosmetyki z dodatkiem oleju często można znaleźć w drogeriach, podobnie jak półprodukty do tworzenia własnych mieszanek. Olej kokosowy może korzystnie działać nakładany na niskoporowate włosy, raz w tygodniu podczas procesu nazwanego olejowaniem. W pielęgnacji twarzy jest używany w cięższych, bardziej odżywczych kremach i maskach. Jednak osoby borykające się z trądzikiem powinny uważać na olej kokosowy w kosmetykach- jest on wysoce komedogenny (ma tendencję do zatykania porów, a co za tym idzie, zwiększania liczy zaskórników).
Masło orzechowe- uatrakcyjnienie zdrowej diety
Masła oraz pasty orzechowe produkowane są z prażonych orzechów, najczęściej arachidowych, choć coraz częściej można spotkać, przykładowo, masła z orzechów nerkowca. Mimo wysokiej kaloryczności masło orzechowe jest uznawane za dobry element diety, trzymając się zasady spożywania w umiarze.
Jakie masło orzechowe wybrać?
Im krótszy skład, tym lepiej. Szczególną uwagę warto zwrócić na masła/pasty bez cukru, które są skarbnicą białka oraz błonnika i wpisują się w ramy zdrowej diety. Miłośnicy kuchni mogą podjąć się próby zrobienia własnego masła- nie tylko będzie to nowe doświadczenie, ale również niesamowita satysfakcja z samodzielnego wykonania produktu.
Wyrazisty smak orzechów doskonale pasuje do tosta lub kanapki, jednak masło może być też dodatkiem. Jako nadzienie w cieście lub dodane do owsianki zmieni zupełnie smak- doda mu głębi oraz słodyczy (tak upragnionej podczas diety). Na rynku dostępne są także pasty orzechowe w różnych smakach, które mogą urozmaicić codzienne posiłki.